TIPS PÅ HUR MAN HÅLLER RELATIONEN VID LIV OCH VARNINGSTECKEN PÅ HUR MAN DÖDAR RELATIONEN

❤️ Sätt din partner högt upp på prioriteringslistan - Par som inte fungerar ihop glider ofta isär på grund av att de förlorat koll på vad partnern egentligen betyder för honom/henne. Den som inte prioriterar sin partner nu riskerar att förlora honom/henne – så enkelt kan det faktiskt vara.

❤️ Be inte om ursäkt – och gör om samma fel igen. Det är cyniskt att tro att man kan göra korkade saker och sedan komma undan med det genom att gång på gång be om ursäkt för sin dumhet. De värsta av allt är när en av parterna begår övergrepp mot den andre, antingen fysiskt eller verbalt, och sedan ber om ursäkt – bara för att repetera samma övergrepp igen.

❤️ Bli inte lat - Det kanske främst gäller män som slutar engagera sig och bara säger "Jag äter vad som helst, laga vad du vill, älskling". I en relation måste båda parter känna att de delar kontrollen och livet fullt ut på alla plan.

❤️ Ta lärdom av de konflikter som ni redan har haft - Många par bråkar alltid om samma saker, om och om igen. Det är ganska korkat. Om ni alltid bråkar om städning, så prata om hur ni ska göra för att lösa det problemet. Ni kanske lägga upp göra städschema, dela upp de olika arbetsuppgifterna sinsemellan eller kanske hyra in en städhjälp. Allt är bättre än att ständigt bara gräla om samma löjliga saker.

❤️ Leta efter positiva egenskaper - Vi är ofta bra på att påpeka fel och brister hos en partner, men vi är tyvärr inte alls lika bra på att lyfta fram alla hans/hennes positiva egenskaper . Tänk på det och träna på att berömma istället för att bara kritisera.

❤️ Visa uppskattning när din partner anstränger sig för att göra livet lite enklare för dig - Om din partner gör något som gagnar er båda eller kanske bara dig själv, så säg tack. Visa din uppskattning. Ta inte din partners omtänksamhet för givet.

❤️ Notera vad som oftast oroar din partner - Alla människor oroar sig för särskilda saker. För en del är pengar det stora bekymret. För andra är det hur de ska hantera sin dåliga relation till sin mamma eller sina syskon och vänner etc. Om din partner ofta verkar oroa sig för samma sak, så stötta och hjälp till. Ibland kan det hjälpa genom att ge honom/henne tillfälle att få prata ut i lugn och ro. Lyssna och var lyhörd för hur du kan bidra till att lösa problemet. Gör din partners börda lättare genom att dela den med honom/henne så mycket du kan.

❤️ Hota med att lämna - När en diskussion blir hetsig och ni båda känner er frustrerade kan samtalet hamna i en återvändsgränd där allt redan är sagt. Men i stället för att i det läget dra det ett steg längre och börja använda dig av för hårda ord och hot är tipset att ta en paus från varandra en stund. Det kan räcka med att pyssla med egna saker i olika delar av lägenheten eller kanske gå ut på en promenad. Bara så att de där heta, uppskruvade känslorna får en chans att lägga sig. Annars är det lätt hänt att i stundens hetta hota med att flytta eller göra slut om din partner inte ändrar på det som stör dig. Men det här kommer du förmodligen att ångra redan dagen efter, då du inte alls känner för att lämna din älskling. Problemet är att din partner inte kommer ha lika lätt att glömma hotet som kastades fram, och det riskerar att skapa en känsla av otrygghet i förhållandet. En bra grundregel är att inte använda den här typen av hot så länge du inte verkligen är redo att lämna relationen. Den som använder sig av hot i en relation är ute på djupt vatten. Ett stabilt, tryggt och kärleksfullt förhållande innehåller helt enkelt inga hot er emellan. Då kommer det att börja svaja. Viljan att satsa fullt ut på relationen och göra allt för sin partner riskerar att bli svagare. Ett hjärta vågar helt enkelt inte lita på en annan person till hundra procent om hen exempelvis hotar med att göra slut varje gång ni bråkar. Den enda gången du kan säga sådana saker är när du verkligen menar allvar och är redo att lämna – och då är det inte heller ett hot längre utan något som har blivit verklighet.

❤️ Använda hårda ord - I linje med hoten har vi de hårda orden. Det där som du råkar säga till sin partner i stundens hetta, men som du ganska snart ångrar. Försök att göra ditt bästa för att inte gå över den där gyllene gränsen och säga sådant som sårar mer än du egentligen önskar. Du känner till din partners ömma punkter och när du är riktigt arg är det lätt hänt att du drar till med dessa för att "vinna" bråket. Men du har inte vunnit för att du är den som har lyckats göra din partner mest illa genom hemska personangrepp – tvärtom. Försök i stället att kontrollera dina känslor när stämningen blir för uppeldad. Ta ett djupt andetag och en liten paus, det är ingen idé att fortsätta diskussionen när den inte längre är konstruktiv. Kom ihåg att de där hårda, sårande orden inte går att ta tillbaka. Du har sagt det du har sagt och det kommer tyvärr att fastna hos din partner. Dessutom finns det en risk att orden bara blir hårdare och hårdare för varje gräl – så håll er borta från de förödande orden redan från början.

❤️ Uttrycka missnöje på fel sätt - Du vet innerst inne att ingen är perfekt, och att alla inte kan bete sig precis på det sätt du hade önskat. Men åh vad du önskar att det vore så ibland. Försök till att börja med att fundera på vad av de irriterande saker din partner utsätter dig för som är allra värst, och fokusera sedan på det. Att gå runt och småklaga på det mesta kommer vara betydligt mer ineffektivt. När du ska framföra ditt klagomål, vare sig det handlar om att din partner städar för sällan eller är dålig på att ta romantiska initiativ, försök då att säga detta på ett positiv sätt som inte skapar en konfliktsituation. Uttryck exempelvis hur mycket du skulle uppskatta om ni gjorde romantiska saker ihop lite oftare, eftersom du tycker så mycket om att spendera tid med din partner. I stället för att hamna i den där fällan med formuleringar som "du tar aldrig några initiativ" eller liknande.

❤️ Slutar prioritera din partner - De där mysiga, upplyftande kärleksmeddelandena som trillade in i telefonens inkorg med jämna mellanrum i början har en tendens att bli allt glesare ju längre in i förhållandet ni kommer. Precis som de spontana överraskningarna och gulliga lapparna ni brukade ge varandra. Det kan vara en god idé att se över dina prioriteringar och hur de påverkar relationen med jämna mellanrum. När den nykära fasen är över är det lätt att bli bekväm och sluta anstränga sig. Förlora inte greppet om vad som är viktigt. När relationer håller och fortsätter att vara kärleksfulla över tid sker det inte automatiskt – utan det kräver att man jobbar för det. Du kan inte vara passiv och bara låta relationen rulla på, utan det krävs att ni båda har en aktiv roll och tar ansvar för att förhållandet ska utvecklas. Glöm aldrig att visa för din partner att du bryr dig om hen och det ni har tillsammans.

❤️ Är inte stöttande - En bra relation ska ge oss kraft och energi. En partner bör vara den som peppar oss när vi känner oss låga och stärker vår självkänsla när den svajar. Målet i en sund relation bör vara att stötta varandras mål och drömmar – så när missunnsamheten visar sitt fula tryne bör ni dra i nödbromsen. Det här betyder inte att ni helt okritiskt behöver hylla allt ni delar med er av i form av ambitioner och idéer. Men den eventuella kritik som dyker upp bör vara konstruktiv.

Gillar

Kommentarer

Sannaevelyne
Sannaevelyne,
Tycker verkligen du kommer med bra tips! Och att just ta en paus under bråk när du är riktigt irriterad tror jag är bra i alla relationer vare sig det är till en partner, förälder, syskon eller vän. Är så lätt att slänga ut sådant man inte menar & det finns ju alltid kvar där för den som får ta emot de hårda orden 💗
nouw.com/sannaevelyne
Blondina
Blondina,
Ja men exakt! jag håller med men man måste akta sig för såna här allvarliga saker de skadar relationen o känslor kan dö ut
nouw.com/blondina
Alice
Alice,
Viktigt inlägg, väldigt bra!
nouw.com/aliceemericsson
Blondina
Blondina,
Tack snäckan 😘
nouw.com/blondina
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229