DET ÖVERGIVNA BARNHEMMET I GÄLLIVARE

BARNHEMMET I GÄLLIVARE

2003 kom en artikel ut, där det stod att det gamla barnhemmet i Gällivare skulle renoveras till att bli ett pensionat/restaurang och vara färdigt inom 3 år men inget utav detta har hänt ännu. Det ryktas om att många har försökt renovera barnhemmet, men att folk har skadats och att inget kring renoveringen har gått som planerat. Varför inte? Och varför blev inte renoveringen utav?

Gammal sägnen säger att anden utav en sträng föreståndarinna som styrde barnhemmet förr i tiden, fortfarande finns kvar. Hon styrde barnhemmet med en järnhand samt att barnen som bodde där behandlades fruktansvärt illa. Det sägs även att hon vill ha huset precis som det är, dvs inga renoveringar överhuvudtaget är acceptabelt och att hon fortfarande vandrar längst med korridorerna och i rummen, och att hon dessutom håller fast barnens andar. Det sägs att andarna utav barnen är snälla, och att de bara vill därifrån medans de som styrde stället gör allt för att skada och skrämma de som går in.

Gammal sägnen säger att de också brukade begrava spädbarn utanför barnhemmet.

Om detta är sant eller inte, det vet jag faktiskt inte. Jag har försökt leta efter fakta om just det här barnhemmet, dess historia eller bilder från den tiden men hittar absolut ingenting.

Allt jag vet, det är att jag kände stort obehag då jag ställde mig utanför enbart för att fotografera byggnaden. Jag kände mig inte välkommen överhuvudtaget, ja det var som om jag inkräktade. Jag kände mig även iakttagen, som om någon stod och tittade på mig från byggnaden. Inbillning? Knappast, då jag var helt ensam och sambon satt i bilen en bit ifrån. Jag stod dessutom bakom en byggnad enbart för att få till bra bilder. Han såg mig inte ifrån bilen där jag stod bakom den byggnaden. Ingen annan människa var i närheten heller.

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Blondina
Blondina ,
Eller hur 😉
nouw.com/blondina