♛ Deep Shit,  ♛ Jobb & Framtid,  ♛ Känslor, Tankar & Funderingar,  ♛ Kropp & Värk,  ♛ Livet som Undersköterska,  ♛ Ordspyor & åsikter,  ♛ Visste ni?

Att vara undersköterska inom äldreomsorgen – rätt yrke

När man har jobbat så mycket som jag gör, har bloggen kommit lite i efterslänt. Man har bloggat givetvis, men att svara på era 💕 fina 💕 kommentarer har som hamnat baki. Men nu idag tog jag all kraft jag hade och svarade på dom. Ni får ursäkta om de segar med svar från min sida men ibland hinner jag inte alltid svara på de direkt och ni får räkna med att de kan ta ett tag men jag svarar alltid. När man jobbar inom vården, så tar det mycket på krafterna och psyket. Man prioriterar sambon, vila och äta sen typ ja..sova haha 😂

Men jag älskar mitt jobb, ta de inte fel nu. Att utbilda sig till undersköterska, hjälpa de äldre med sin varddag, lugna de i deras oro, krama om de, ge de den medicin de behöver, finnas där för de när de inte orkar eller kan något. Sitta och prata med de, medans vi dricker vårat kaffe tillsammans. Hur mysigt är inte det? Det handlar inte bara om att torka avföring, urin och byta blöja. Du är med om deras varddag, deras liv och även när det kommer till deras död. Jag älskar att bara finnas där för de, i vått och torrt. Även om mina krafter och min ork står i spel.

Jag förstår inte hur folk kan se ner på undersköterskan, ge de så dålig lön eller då vi är underbemannade dra ner på mer folk för att spara pengar. För tänk på de som har makten just nu idag, de som bestämmer våra löner (de flesta sitter ju på exempelvis kommunen) men när de själva måste hamna på boenden. De har ingen talan och inget val, då inser de kanske att de har satt sig själva på pottan ordentligt.

Vi var bara 4 personal på kvällarna nu i helgen. Det är vi alltid. Efter klockan 16.00 krymper vi till fyra, och vi ska klara oss på det antalet.

När vi var 6 stycken en kväll, det var himmelriket. Allt gick smidigt, ingen stress, vi var nog delegerade som kunde ge medicin på båda sidorna. I normala fall är vi bara fem och de blir verkligen en skillnad för vi märker det direkt. Brukarna likaså – de blir mer lugna för att vi är lugnare.

Många gånger blir folk sjukskrivna eller säger upp sig. För det blir inte hållbart, nu håller våra chefer på att anställa nya. Intervjuerna pågår. Snart går vissa i pension också. Så varför säger folk upp sig? Mitt jobb har bara funnits i ett år, snart två.

Jag har redan lovat min chef att jag lär stanna och kämpa, det kan bli bättre. Och det hoppas jag för vill inte vara någon annanstans. Jag har hittat rätt jobb, vi får nu fler nätter än bara 5. Och många vill jobba natt och det lär bli bråk om de men måste delas lika. Birgitta som jobbade natt nu igårkväll som jag gav rapport till sa att vi nog får 6-7 nätter var. Om alla vill ha mer nätter än 5. Jag hoppas på 7-8 men som sagt vi får se 🙂

Trivs ni med erat jobb? Och vad jobbar ni med? ❤️

 

2 kommentarer

  • Undersköterska är ett bra jobb! Jag har själv jobbat inom vården så väl äldrevården, psykiatrivården som akutvården. Ett underbart jobb med att möta människor i livets alla skeenden. Det är härligt att få ha bra personal som gillar sitt arbete. Men som du även skriver, det tar mycket i kropp och knopp. Önskar dig en fin måndag och vecka 🙂

    • Ja jag tycker också det 🙂 Har testat psykiatrin, hemtjänst, handikapp och var på stroke & rehab då jag läste till uska på komvux 🙂 Var såååå kul och givande att hjälpa gamla människor 🙂 Ja de finns för och nackdelar att jobba inom äldreomsorg, det krävs att man har tålamod och förståelse 🙂 Men detsamma ha en underbar vecka fina du och en fortsatt mysig måndagkväll 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *